Időmondó
Télelő
Időkép
Aranyfényű hajnalok. Ködtengerbe merülő alkonyok. S minden színpompás világ kibontakozik lassan, ahogy búcsúzik a tikkasztó meleg. Az élet egyszerre gyorsul fel és lassul le a szigeten, alkalmazkodva az év utolsó terméseihez. A tenger. A tenger dúl és fúl, akárcsak egy sértődött szerető. Szokatlan ez időtájt, hogy ezerarcú szörnyeteggé váljék.
hírek
Hírmondó
Kisebb helyreigazítások, illetve néhány eltűnt kép pótlása történt.
Írta: Szerkesztők
Frissítve: 2017.10.31.
***
NE,
... írj más nevével!
... káromkodj!
Reklámhoz pedig, használd az URL-t!hírek
Üzenet
Latest topics
» Remetelak
Szer. Jún. 06, 2018 4:13 pm by Yue

» Vigyázz! Kész! Mondd!
Vas. Dec. 24, 2017 2:01 pm by Shagu

» Kikötő - Halpiac
Hétf. Szept. 11, 2017 2:02 pm by Amarillisz

» Képajánló
Vas. Nov. 27, 2016 5:53 pm by Shagu

» Északi járás - Ördög kanyon
Kedd Aug. 23, 2016 6:18 am by Perhasan

» Hajnaldal Terem
Hétf. Aug. 22, 2016 5:29 pm by Asfalot

» Utcarész
Kedd Ápr. 26, 2016 11:02 pm by Yeon

» Vad vízű vidék
Csüt. Feb. 18, 2016 10:23 pm by Lumera

» A Szürke-folyó forrása
Vas. Feb. 14, 2016 10:12 pm by Rangor

» Keresett karakterek
Szomb. Feb. 13, 2016 4:12 pm by Hét Hold

Információk
Télelő
Gondolat
Gyönyörű és megszégyenítő dolog az ember életét mint egészet szemlélni: a műalkotás kész, a forma kerek. Egy ember elindul a Nagy Utazásra, de történetét itt hagyja mások tudatában.
Brian W. Aldiss


j
Itt vannak
Ki van itt?
Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs

[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (28 fő) Vas. Júl. 22, 2012 3:13 pm-kor volt itt.

Mágia és Természetfeletti

Go down

Mágia és Természetfeletti

Témanyitás by Mythos on Szomb. Nov. 02, 2013 12:23 pm


  Mágia
  A mágia, sokan sokféleképpen megfogalmazták már. Legpontosabb leírása talán a következő: Erő, ami átjár mindent, újraformál, lerombol, elvesz és ad. Nincs sem íze, sem pedig szaga. Megfogni is képtelenség, ám a mágusok szeme vékony fonalként, éppen csak megcsillanó porszemek tömkelegeként érzékeli. Forrása, a Hat Anyagi Valóság istene.

   Tények a mágusokkal kapcsolatban:
   A mágusok nem látják a mágiát, téves elnevezésén, a mannaáramlatait. Hatodik érzékük lévén, egyszerűen érzékelik. A kialakult megfogalmazás, hasonlításokon alapul.
   A mágusszem titka: olyan akár egy fókusz és egy radar kombinációja. Látják a varázslatok nyomait, de ez nem egyenlő azzal, hogy látják ki mágus, vagy démon stb.
   A mágusok szemszíne nem a véletlen műve. A vérükben keringő mágiarészecskék okozzák világos színüket, azaz, ez egy genetikai jellemző. Az a kevés mágus, akiknek szemszíne nem zöld, vagy kék, azok tehetségben alulmúlják társaikat és jellemzően az ilyen mágus utódai már nem fogékonyak a mágiára.

  Rengetegféle mágiát különböztetünk meg, amik között ráadásul akad olyan is, amit nem lehet nyugodt szívvel annak nevezni. Ezt tisztázzuk is rögtön. A köztudatban minden különleges erőt használó, legyen mágus, vagy sárkány, az egyszerűség kedvéért mágiát használ. Az igazság viszont az, hogy a mágiát egyedül a mágusok használják. Egyedül az ő esetükben igaz a mágiahasználó elnevezés. Mivel a sárkányok, természetlelkek és démonok képességei részben erednek csak a Hat Anyagi Valóság istenétől, ők más Ősi istenek nyújtotta forrásból is táplálkoznak. Ezért az ő esetükben a pontos megfogalmazás a természetfeletti hatalom, képesség.

  De lássuk a főbb mágiaágakat:
  Bűbájos, vagy bűbáj mágia. Leegyszerűsítve élettelen dolgok és élő szervezetek megbűvölésének különféle módjait teszi lehetővé a boszorkánynak, vagy varázslónak. Számukra a kívánt hatás eléréséhez elengedhetetlenek az igék. Ezek hosszú kántálások szövegeit is kiteszik, de vannak egyszerű, egyetlen szóból álló varázsigék is. Ezeknek az igéknek a többségét tanulás formájában lehet elsajátítani, méghozzá a mágusok kizárólagos nyelvén. Ezt ugyan bárki megtanulhatja, ha elég kitartó és nem sajnálja életéből az éveket.
  Ez a hatalom viszont nem merül ki puszta varázsigék használatában. A bűbájos mágusok igéikkel képesek mágiát hordozó tárgyakat is készíteni, ez esetben a tárgy olyan erős lesz, mint a mágus, aki készítette. Ezt azonban később használhatja saját erejének tartalékolására, vagy odaajándékozva, felruházhat valakit mágikus hatalommal. De ezt illő megfontolni, nem egy ilyen tárgy okozott már galibát.
  Gyakran alkalmaznak mozdulatokat is szavaik mellé, amikkel a felszabadított erőt kívánják irányítani. Nem feledkezhetünk meg a varázslatok tartósságáról sem. A legtöbb varázslat pontosan addig marad fenn, amíg a mágus a fenntartására koncentrál (támadó varázslatoknál általában az ismétlődés miatt ez másként működik Pl.: egy tűzgömb elől könnyű kitérni, de több egymás után küldött elől már problémásabb). Érdekesség, hogy írásjelekben (rúnák) a varázslat akár évszázadokig is fennmaradhat, úgy hogy alig veszít erejéből (igen tapasztalt mágusok köreire értendő).
  A máguskörök lehetnek végtelenül egyszerűek és kibogozhatatlanul bonyolultak, de kétség kívül a leghatásosabbak a védekezésben és a rontások fenntartásában és nagy előnyük, hogy ezek többsége egyedi és ezért nehézséget okozhat feltörésük. A mágus megtanulja a kör elemeit, de azokból tetszőlegesen építkezhet. Bárhová felírhatóak, alapanyaguk közönséges tintától kezdve, akár tiszta víz is lehet, de a legnagyobb tartósságot a mágus saját vére biztosítja.
  E mágiának azonban vannak korlátai. A megbűvölt dolgok, ha tetszik, ha nem, de visszanyerik eredeti állapotukat és ugyan ez a helyzet az élőkkel is. Varázslás közben védtelenek és nem képesek egyszerre több varázslatot fenntartani. A máguskörök megalkotása bonyolultságától és feladatától függően erőt von el a mágustól, e mellett időigényes és roppant koncentrációt igényel. Végül pedig, aki nem tanul és nem gyakorol, az sosem lesz jobb egy közönséges szemfényvesztőnél.

  Elemi, avagy elementál mágia. Mi más lehetne, mint az öt alapelem fölötti uralom. Emlékszünk még a fentebb leírtakra? A szerint, ugye ezt nem nevezhetnénk mágiának, de még is az. Az igazság az, hogy továbbra is a Hat Anyagi valóság forrásából táplálkozik ez a befolyásoló hatalom, de nem kizárólag. Ezt mindjárt megérted. Ez a mágiaág ugyan is kizárólag a mágusok évezredes szelektálódásának köszönhető. A mágusok elkötelezték magukat egy-egy elem megértése és elsajátítása mellett, kitartó munkájukkal megkapták az adott elem istenének az áldását. Ezzel pedig hozzájutottak egy másik forrás hatalmához is.
  Ennek, pontosabban ezeknek a mágiáknak az alapját a bűbájmágia képezi, amit tanulással el is sajátíthatnak, számukra is fontosak a varázsigék. Ám, ezt a mágiát már gondolatokkal kell irányítani. Itt a mozdulatoknak és gesztusoknak van fontos szerepe, szinte elengedhetetlenek az felszabaduló erő irányításához. Mágusköreik viszont teljesen különböznek a bűbájosokétól, itt az adott elem „anyagából” áll és azonnali hatást fejt ki, de időben nem tartós.
  Öt nagy ház alakult ki.
  Víz, az éltető, ahogy méltán hívják, hiszen az élet is a vízből indult. Forrása: Három Szigony. A vízmágiának, ahogy magának a víznek is, van egy fura kettőssége. A víz életet, mint már említve is lett, sőt, alapvető gyógyításra is képes. De gondoljunk csak a zúgókra, vagy az árvizekre és a kőre, amin csak átrágta magát. Képes pusztítani is. Legtöbben ezt a felét használják ki, igen sok támadómozdulattal lehet találkozni, ám a többségben meghúzódik a kettősség, tehát, védelemre is kiváló.
  A vízmágusoknak hatalma van a víz és annak minden halmazállapota felett. Ezt tovább is lehet fokozni, ugyan a legtöbb folyékony dologban van víz, de az igazán tehetségesek bármilyen folyadékkal boldogulnak. Ezen felül képesek kommunikálni a vízi élőlényekkel és akár rábírni őket, hogy teljesítsék a parancsokat is. Oh, és persze ez vízmágus számára szégyen lenne vízbe fúlni, kétszer, de akár négyszer hosszabb ideig képes a víz alatt tartózkodni, mint a legjobb gyöngyhalászok.
  Léteznek különböző specializációk: A Jégmágusok, vagy Fagymágusok nevükből eredően inkább a víz szilárdabb, vagy szilárd halmazállapotával kooperálnak. A Vérmágusok ugyan úgy bánnak az élő testben folyó vérrel, mint a vízzel, de őket nem kedvelik, hiszen ez a mágia kivétel nélkül csak kárt okoz.

  Föld, megtartónak is szokták emlegetni.  Forrása: Öt Delejes Domb. A mágia szilárd alapokon nyugszik, rengeteg tudást és odafigyelést igényel. Érteni kell a földet, a benne szunnyadó lávát, a temérdek ásványt és minden növényt, ami megfogan benne. Mert ezek mind a mágus rendelkezésére állnak.
  A földmágusoknak hatalma van a föld és minden formája felett, ide tartoznak a fémek és más ásványi anyagok is. Megjegyzés: az olaj folyékony, azt inkább bízd egy vízmágusra. Rengések előidézése, földcsuszamlások, dombok, vagy kráterek, nincs megállj egy alkotókedvű elme számára. A botanikus kert sem kaotikus egy tanult mágusnak és bármikor futásra bírja a legmakacsabb növényt is, mérgek és gyógyírek nagymestereivé is válhatnak. Kitűnő védekezési lehetőségeket nyújt ez a mágia, miközben legalább ugyan annyi támadást is felkínál.
  Szintén vannak specializációk: Növényidomárok, ők hanyagolják a föld egyéb formáinak használatát, azonban ha csak egy fűszál is nő a közelükben… és neked csak egy kardod van, inkább menekülj.

  Levegő, a sohasem nyugvó, ahogy a szelet szokták jellemezni. Forrása: Négy Égtáj. Ne akard utolérni és sose próbáld meg megfosztani a szabadságától, mert lehet, hogy gyengéden lengedez és balzsamos illatokat hoz, de ha megteszed széttép, mint bármelyik ragadozó éles foga. Nyughatatlan és temérdek újat hordozó.
  Egy szélmágusnál senki sem lehet jobban informált, hiszen a szél hozza el neki még a leghalkabban elsuttogott titkot is. Szárnyak nélkül is képes a madarakat követni, vagy ha arról van szó eltüntetni minden illatot, de ha arra van szükség szerez bármilyet. Virágoskert, vagy pöcegödör, egyre megy. Kifinomult ügyesség és egyedi harci technika dukál e mágiához, hiszem megfoghatatlan, de karmai mélyre vájnak a testben. Lehet hideg, vagy meleg. Felkorbácsolhatja a viharokat, vagy szelíd, kezes báránnyá teheti és bár megteremteni nem képes, ha az ég nem akarja. Pusztító förgeteget még kavarhat.
  Hangmágia, egy békésebbnek tartott ága a levegőmágiának, de ha végiggondoljuk, hogy a hangokkal nem csak érzelmeket lehet előcsalni … mindjárt nem lesz olyan ártatlan.

  Tűz, a pusztító, ahogy mindenki gondol erre az elemre. Forrás: Kétszárnyú Karmazsin. Emberek és vadak egyaránt félték és félik a mai napig is. Sokan úgy néznek rá, mint egy megszelídített vadállatra, a tűzet viszont nem megszelídíteni. Meleget és oltalmat nyújt, de egy kis figyelmetlenség elég ahhoz, hogy mindent elpusztítson a környezetében, vagy még annál is többet.
  Egy tűzmágus maga is lobbanékony és energikus, bármilyen hihetetlen, de ezt az ágat képviselők képesek kiteljesedni. Képesek tüzet teremteni, irányítani, formába önteni. Egy tűzmágus bátran leheveredhet egy lobogó máglya kellős közepén, nem esik bántódása és a nyár legtikkasztóbb napjait is vidámsággal vészeli át. Sosem fázik meg, belső tűz táplálja és ez teszi lehetővé számára, hogy a mérgeket kitakarítsa szervezetéből.
  De te, ki ott állsz előtte, ne tipord agyon lelkét, mert tudod milyen egy tűzvihar?
  A Fénymágusok is e nagy csoport tagjai, bár ők visszahőköltek a tűz elemi erejétől és szembe kerültek valami sokkal rémisztőbbel, a sötétséggel. Közülük szinte kivétel nélkül mindenki gyógyítóvá lesz, hiszen mágiájuk majdnem egésze azon alapul. Az ő forrásuk: az Aranyfátylas Nap.

  Energia. Mindig maradtak olyanok, akik többre vágytak és képtelenek voltak dönteni. Ők képezik az erőt, a viharok szikrázó erejét és forrásuk mi is lehetne más, mint maga az erő forrása, a Hat Anyagi Valóság.
  Az ide tartozó mágusok a viharok vibráló erejét tudhatják magukénak. Általában két elem kombinációjában táplálkoznak varázslataik, ezek egytől egyig ésszerű párosítások. Érthető, hogy a vizet és a tüzet senki sem próbálja meg összeházasítani. De ezen kívül bármilyen kombináció szóba jöhet, amin túl ott van egy félelmetesebb jelenség.
  Villámcsászárnak hívják őket és szó szerint igen megrázó a közelségük.

  Idéző mágia, már az elnevezése is utal a mibenlétére. Valami előhívását, vagy éppen életre hívását teszi lehetővé, amihez nincs is másra szükség, mint erős akaratra. Pontosabban egy ép és egész elmére, ami szilárd lelki alapokon nyugszik. Ezt a mágiát lehet bomlott elmével is uralni, de ebben az esetben a mágust hamar felemészti saját hatalma, elég akár csak egy gyengébb gondolat és ez a mágia önállósítja magát. De nem csak ennyiből áll. Elvenni valamit a valóságból, akár tartósan, vagy éppen megformálni valami újat, vagy átalakítani számukra nem lehetetlen és legyen szó élőlényről, vagy élettelen tárgyról. Megjegyzendő, élőlények esetében az elme befolyásolásán van a hangsúly, a lélekhez nem képesek hozzáférni. Ez a mágiafajta meríti ki legbővebben a befolyásolás képességét, mélyebben és szemléletesebben, mint a bűbájosoké. Így érthető, hogy egy idéző képes szinte mesteri pontossággal elsajátítani a bűbájosok varázslatait. Megjegyzendő, hogy kivétel nélkül gyengébb állapotukban alkalmazzák.
  Az idéző mágusok különféle affinitással születnek, azaz nem, vagy nem kielégítően képesek elsajátítani más idéző válfajokat
  Illuzionisták, ők azok, akiket előszeretettel tudnak be elemi mágusoknak. Hol ott, ők az alapérzékek felett nyertek uralmat és nem csak a felett. Befolyásoló képességük nagyságától függően, akár meg is teremthetnek, vagy elpusztíthatnak dolgokat, de nem véglegesen koncentrációjuk megszűnésével a jelenlévő elmék megcsalhatóságán múlik, hogy meddig látják a varázslatot. Pl.: egy fal, ami elterelte a lezúduló köveket.
  Igézők, az ékesszólók. Az ő hatalmuk hasonlít a leginkább a bűbájosokéra, azonban a legnagyobb különbséget az képezi, hogy számukra nem szükségesek meghatározott varázsszavak. Ugyan is ebben a formában minden szó az, csupán körültekintően és a lehető legpontosabban kell megfogalmaznia az akaratát, leginkább támadásra és védekezésre alkalmas hatalom ez. A mindennapokban nem sokra lehet menni vele.
  Halott keltők voltak az elsők, akiket megvetett a mágustársadalom és ezzel szinte majdnem mindegyik. Hatalmuk az élettelen dolgok felett teljesedik ki, képesek halottakat feltámasztani, csak a testüket, vagy akár a lelkeket is visszahozni az anyagi világra. Míg az előbbi nem rejt veszélyeket, inkább előnnyel jár egy halott, de mozgó bábú, mint egy dühös szellem. Így a második, nos, igen jelentős kockázattal jár, mert a visszahozott lelkek kivétel nélkül dühösek és ösztönösen a mágus halálát akarják elérni. Mendemondák szólnak arról, hogy egyes halott keltők teljesen megváltoztak, mintha más emberek lennének …. bizony, a megidézett szellem elragadta a mágus testét.
  Démonszülők hatalma szinte megegyezik egy illuzionistákéval, de új mélységekbe kalauzol. Saját képzeletük, vagy egy könyv lapjain olvasott lényt is képesek a valóságba átültetni, de ami miatt kivívták a természetfelettiek haragját a jelentősebb. Ha megismerik egy sárkány, démon vagy természetszellem igazi nevét (nem azt, amin magukat hívják, hanem amit az istenek ajándékoztak nekik), akkor képesek maguk mellé idézni, akartuk és fizikumok korlátain belül kényszeríteni is képesek, hogy megvédjék, vagy harcoljanak érte. Belőlük van talán a legkevesebb, mert egy démon sem tűri jól ha madzagon rángatják.Szavak, csodálatos szavak, Békítenek, lázítanak.
Eldöntenek egy életet. Följárnak, mint a kísértetek.
Szárnyalnak, mint a gondolat. Görnyedve hordnak gondokat.
Világokat jelentenek.
Meghaltál, ha már nincsenek.
Dalolnak és dadognak ők. Gügyögnek, mint a szeretők.
Ölnek és feltámasztanak. Szavak, csodálatos szavak.
avatar
Mythos
Főszerkesztő

Mottó : megfakult, sárga lapon, ősi szó ... mi lehet?

Hol? : csatos bőrfedél mögött

Ismertető jegy : sárga, töredezett papírszélek a kopott bőrfedél alól kilógva
Kaszt : krónikás

Felhasználó profiljának megtekintése http://mythos.hungarianforum.com

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.