Időmondó
Télelő
Időkép
Aranyfényű hajnalok. Ködtengerbe merülő alkonyok. S minden színpompás világ kibontakozik lassan, ahogy búcsúzik a tikkasztó meleg. Az élet egyszerre gyorsul fel és lassul le a szigeten, alkalmazkodva az év utolsó terméseihez. A tenger. A tenger dúl és fúl, akárcsak egy sértődött szerető. Szokatlan ez időtájt, hogy ezerarcú szörnyeteggé váljék.
hírek
Hírmondó
Kisebb helyreigazítások, illetve néhány eltűnt kép pótlása történt.
Írta: Szerkesztők
Frissítve: 2017.10.31.
***
NE,
... írj más nevével!
... káromkodj!
Reklámhoz pedig, használd az URL-t!hírek
Üzenet
Latest topics
» Remetelak
Szer. Jún. 06, 2018 4:13 pm by Yue

» Vigyázz! Kész! Mondd!
Vas. Dec. 24, 2017 2:01 pm by Shagu

» Kikötő - Halpiac
Hétf. Szept. 11, 2017 2:02 pm by Amarillisz

» Képajánló
Vas. Nov. 27, 2016 5:53 pm by Shagu

» Északi járás - Ördög kanyon
Kedd Aug. 23, 2016 6:18 am by Perhasan

» Hajnaldal Terem
Hétf. Aug. 22, 2016 5:29 pm by Asfalot

» Utcarész
Kedd Ápr. 26, 2016 11:02 pm by Yeon

» Vad vízű vidék
Csüt. Feb. 18, 2016 10:23 pm by Lumera

» A Szürke-folyó forrása
Vas. Feb. 14, 2016 10:12 pm by Rangor

» Keresett karakterek
Szomb. Feb. 13, 2016 4:12 pm by Hét Hold

Információk
Télelő
Gondolat
Gyönyörű és megszégyenítő dolog az ember életét mint egészet szemlélni: a műalkotás kész, a forma kerek. Egy ember elindul a Nagy Utazásra, de történetét itt hagyja mások tudatában.
Brian W. Aldiss


j
Itt vannak
Ki van itt?
Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs

[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (28 fő) Vas. Júl. 22, 2012 3:13 pm-kor volt itt.

Rabszolgaság

Go down

Rabszolgaság

Témanyitás by Hét Hold on Kedd Jún. 24, 2014 8:16 am

Rabszolgaság

Kalerián királyságában és azon túl is ismert ez a fogalom. A királyság területén és ebbe beletartoznak a távolabbi helytartóságok is, egyetlen egy nép van, aminek tagjai a születésüktől fogva rabszolgának számítanak. Ők a bestiák. Lehetnek egy nemes úr fattyai akkor is rabszolgák lesznek, már ha a vérlázító dolgot túlélik.

Általánosságban, a bestia gyermekeket nagyjából négy-hat éves korukban elszakítják a családjuktól és egy rabszolga telepre viszik. Minimális nevelés kapnak, hogy viselkedni tudjanak. Amikor betöltik a hetedik életévüket, akkor viszik őket először piacra. Az eladatlan rabszolgákat később már célirányosabban viszik újra a piacra, vagy teljesítik a hozzájuk érkező megrendelést. A telepeken „az erős életben marad, a gyenge elpusztul” elv kiélezve működik, ezt azért alkalmazzák, hogy sem a fiatalabbak, sem pedig az idősebb bestiák ne szövetkezzenek egymással. Meg kell küzdeni a fekhelyért, az élelemért és még a latrináért is.

Billogozás. Nem ritka, hogy azokat a bestiákat, akiket már megvettek az uruk ellát a kézjegyével, hogy mindenki láthassa ki tulajdonát képezik. Természetesen a teheneknél is alkalmazott forró vasat használják, általában a lapockára, vagy előszeretettel a mellkasra nyomják a billogot, hogy a lehető legkönnyebben ellenőrizhető legyen, ha esetleg ruha fedné. Egy különálló ipar is épült erre, a szolgáltatás meglepően drága. A megjelölés azonban nem kötelező.
A szökött rabszolgáknak, főleg, ha már egy eladottról van szó, azaz gazdájától megszököttről, a törvény előírja, hogy annak a rabszolgának az arcára süssenek egy szégyenfoltot. Ez általában egy „A” betű, mint az alantas kezdőbetűje, de az egykori úr bármit kérhet. Amennyiben a szökés ténye újra fennáll, a gazda dönthet a felől, hogy a bestiát megcsonkítsák, vagy kárpótlás fejében, kivégezteti.
Ha újra eladták. Mivel a rabszolgákat adják és veszik, egy-egy bestia több billogot is viselhetne, de az előző gazdája jelét egyszerűen kivágják a bőréből, így a jel helyett a heg marad rab sorsnak bizonyosságául. Vannak azonban olyan gazdák, akik kegyesebb megoldást választanak és mágus segítségét kérik a korábbi gazda jegyének eltüntetésére.

Tulajdon kérdése. Mi történik akkor, ha a szökött rabszolgáról nem lehet megállapítani, hogy kié? Még a vételkor a rabszolga kereskedő, általában a nevesebbek, egyfajta tulajdonlevelet is kiállítanak, amin pontosan fel van vezetve a megvásárolt bestia jellegzetességei és gazdájának neve. Amennyiben ez az okmány hiányzik, vagy a leírás ellenére sem lehet azonosítani a bestiát és gazdáját, a megtaláló igényt formálhat rá. Ez esetben szintén kiállításra kerül egy tulajdont bizonyító írat, kivéve persze, ha a bestia egy rabszolga kereskedőhöz kerül. Ebben az esetben a körforgás kezdődik elölről, bár meg kell említeni, hogy a szökött bestiákat gyakran viszik tiltott viadalokra.

Bűnözők és adósok. Nem csak a bestiák kiváltsága a rabszolgaság, ritkán ugyan, de előfordul, hogy bűnözőket adnak el a piacokon, általában azért mert valaki fizetett, hogy ne a börtönben rohadjon meg. Az ilyen emberek billogozása azonban kötelező, hiszen normál esetben egy cellában csücsülne és jó eséllyel a halálra készülne. A billog a csuklójuk belső felére kerül, „F”, mint fegyenc, vagy „R”, mint rab.
Azoknak is kijár a rabszolgasors, akik pénz kértek és azt nem tudták időben megadni a hitelezőnek. A törvény ugyan is kimondja: az adósságot törleszteni kell! Viszont a nemesség kevéssé fordít arra figyelmet, hogy ezeknek törvényes felügyeletet biztosítson, illetve teljes egészében a hitelezőre bízza a visszafizetés módjának és értékének mibenlétét, ezért gyakran előfordul, hogy néhány sarlónyi összeget is évekig törleszt az adós. Esetükben testi megbillogozás nem történik, viszont az adós házára táblát tűznek ki és az előtt kihirdetik, hogy tartozik és melyik urat fogja szolgálni.
Az ilyen módon rabszolgává vált emberek, elfek és félszerzetek nem részesülnek abban a megaláztatásban, mint a bestiák. A társadalom nagy része azonban alacsonyabb rendűként kezeli őket és a törvény biztosította jogaik is kevesebbek, ami a legfontosabb, hogy nem rendelkezhetnek szabadon és aki az urára támad, annak halálbüntetés jár.

Helyzet Samír szigetén. A sziget helytartója igyekszik szigorúan kezelni a kérdést és mind a bestia rabszolgák, mind a többi rabszolga ügyében igyekszik a lehető legkörültekintőbben eljárni. Döntésein egyre inkább érződik a királyság elleni ellenszenve, elfogadott egy előterjesztést, miszerint a rabszolgák felszabadíthatóak. Ezt azonban nem fogadták el!
Ezért újabban ezek az ügyek elsőként az Inkvizítor elé kerülnek, aki viszont a nemesek kedve szereti meghozni a döntéseit, ezért a városi viszonyok nagyjából hasonlítanak a Királysághoz.


avatar
Hét Hold
Főszerkesztő

Mottó : ne feledd, a Hold kerek

Hol? : Nappal a fényben megbújva. Éjjel a lopott fényben tündökölve.

Ismertető jegy : Éjsötétben reppenő szárnyak. Vérmezőt idéző időtlen pillantás. Sápadt orca, ében hajzuhatag és a tekintet melyben évmilliók csillagpora kavarog.
Kaszt : Világteremtő: Álomkeltő-Holtkísérő
: Mítikusok


Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.